Thursday, July 5, 2007

«O χθεσινός κόσμος» του Δημήτρη ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Με την συμπλήρωση 40 χρόνων δημοσιογραφικής και εκδοτικής προσπάθειας ο Δημήτρης Αραμπατζής προχώρησε στην έκδοση του 3ου τόμου « ο χθεσινός κόσμος».

Από την αρχή ο αναγνώστης διαβάζοντας το «μεγάλωσα με τους θεσμούς» παίρνει μια «πρόγευση» της «παντρειάς» που επιχειρείται με το χθες και την κριτική του στάση απέναντι στην απαξίωση των θεσμών και γίνεται «προφητικά» επίκαιρος όταν σημειώνει «κρατικός και εκκλησιαστικός συγκεντρωτισμός και διχασμός ήταν οι σημαντικότερες αιτίες που άνοιξε την κερκόπορτα στους νικητές ……». Σας θυμίζει τίποτε με όσα τελευταία διαβάζουμε και βλέπουμε σε εφημερίδες και τηλεόραση για τον χώρο της πολιτικής της δικαιοσύνης και της εκκλησίας ?

«O χθεσινός κόσμος» του Δημήτρη ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ δεν περιγράφει το «χθες» σαν ιστορική αναδρομή αλλά μπαίνει ο ίδιος μέσα στα γεγονότα ταυτίζεται με αυτά και γίνεται ένα με το χθες για να αφήσει στους νεώτερους την γεύση της χαράς ενός παιδιού του χθες.

Ο αναγνώστης μόνος του μπορεί να στέκεται κριτικά απέναντι στο χθες και το σήμερα. Διαβάζοντας τις σελίδες του χθες άθελα του φέρνει στα μάτια του γνώριμες σκηνές τις δικές του προσωπικές στιγμές.

Η κατανομή της ύλης του βιβλίου δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος , είναι κάτι σαν περιοδικό ,διάφορα γεγονότα σε διάφορες εποχές ,είναι κάτι σαν τον χθεσινό τρόπο ζωής των ελλήνων. Κάθε «γεγονός» περιγράφεται και σχολιάζεται αυτόνομα σε πέντε το πολύ σελίδες. Έτσι το βιβλίο μπορεί να είναι ευχάριστη παρέα στην διάρκεια ενός ταξιδιού γιατί διαβάζεται ευχάριστα και με ευκολία. Η κατάταξη της ύλης σε «ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ», «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ -ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ», «ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΑ», «ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ», «ΠΡΟΣΩΠΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ-ΕΦΗΒΙΚΑ», «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ-ΔΟΞΑΣΙΕΣ», «ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ-ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΙ», «Ιστορικός» δεν αναιρούν τα όσα περί αταξίας αναφέρω. Παρά την «αταξία» το βιβλίο μπορεί κανείς να το χωρίσει σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος και μέχρι την σελίδα 266 ο αναγνώστης θα βρει τα λαογραφικά και ηθογραφικά κείμενα . Στο δεύτερο μέρος « Ιστορικός» , που εμπλουτίζεται και με πλούσιο φωτογραφικό και άλλο υλικό αναφέρεται στις 167 σε ιστορικά γεγονότα των γεγονότων του τελευταίου αιώνα, παραθέτοντας και πλούσια βιβλιογραφία.

Πιστεύω ότι η φιλοδοξία του συγγραφέα δεν ήταν να γράψει ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Ο ίδιος είναι ανήσυχος και προβληματισμένος . Θα μπορούσα να πω ότι σε πολλά «κομμάτια» κρύβεται ένας στοχαστής. «Είναι καλό κανείς να ξέρει ποιες είναι οι ρίζες του» γράφει ο Δημήτρης ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ και πιστεύω ότι μέσα σε αυτήν την φράση βρίσκει κανείς τους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει το βιβλίο "ο χθεσινός κόσμος"

0 Comments: