Friday, July 6, 2007

Βιώσιμη Συνεταιριστική Οικονομία

του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου.

Παρουσίαση από τον Αντώνιο Ανεσιάδη.

Ογδόντα και πλέον χρόνια οι συνεταιρισμοί στάθηκαν δίπλα στον αγρότη στηρίζοντας το εισόδημα του , συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της αγροτικής Οικονομίας της χώρας μας.

Την τελευταία δεκαετία οι συνεταιρισμοί δέχθηκαν όχι πάντα αναίτια μια έντονη και πολλές φορές δυσφημιστική κριτική , με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί στον κόσμο μια αρνητική άποψη για τους συνεταιρισμούς.

Ο αναγνώστης του βιβλίου του κ. Παπαγεωργιου θα ανακαλύψει την χρησιμότητα των συνεταιρισμών ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική παγκοσμιοποίηση της αγοράς.

Το βιβλίο του καθηγητή κ. Παπαγεωργιου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμουλη δίνει στις 696 σελίδες του απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα ακόμη και σε όλους εμάς που επαίρομαι του εαυτούς μας ότι έχουμε εντρυφήσει και στην θεωρία και στην πράξη. Το βιβλίο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους φοιτητές ή ερευνητές αλλά σε ένα ευρύ κοινό. Πιστεύω ότι κατά την συγγραφή του βιβλίου ο καθηγητής κ. Παπαγεωργίου που διετέλεσε και Γεν. Δ/ντης της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε σαν στόχο να «εκπαιδεύσει» τα στελέχη αιρετά και υπηρεσιακά των Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Μάλιστα στο τέλος του πρώτου μέρους παρατίθεται και πλούσια βιβλιογραφία.

Η ύλη του βιβλίου χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα ο καθηγητής αναφέρεται στις Συνεταιριστικές αρχές, την ιστορική εξέλιξη των συνεταιρισμών, τη δομή της Ελληνικής Αγροτικής Συνεταιριστικής κίνησης, τις δραστηριότητες των Συν/σμων, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε όσα ισχύουν στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Σημειώνεται επίσης ότι τα στελέχη των Συνεταιρισμών που ασκούν Διοίκηση και Διαχείριση στους συνεταιρισμούς θα ωφεληθούν πολλαπλά διαβάζοντας αυτά που αναφέρονται στο μάνατζμεντ Συνεταιρισμών και στην Οικονομική τους Διαχείριση.

Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια των στελεχών, αιρετών και υπηρεσιακών , των Συνεταιριστικών Οργανώσεων όπου στις 300 σελίδες περίπου αναφέρονται στατιστικά και αλλά στοιχεία των Συν/σμων αλλά παρατίθεται και ολόκληρος ο Νόμος 2810/2000 για τους Συνεταιρισμούς όπως και τα Π.Δ. 104/20Β και 176/2003 που αφορούν στα κίνητρα συγχωνεύσεων και στην Εποπτεία των Συν/σμων αντίστοιχα.

0 Comments: