Thursday, July 5, 2007

Κυκλοφόρησε από την ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ε.Π.Ε. το βιβλίο του καθηγητή Γ. ΔΑΣΚΑΛΟΥ

  • "ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΚΥΔΕΠ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ"

Δρ. Γεώργιος Χρ. Δασκάλου.

Παρουσίαση από τον Αντώνιο Ανεσιάδη.

Όπως δείχνει και ο τίτλος του βιβλίου ο συγγραφέας ασχολείται με ένα θέμα που την δεκαετία του 90 ανέτρεψε την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής γεωργίας μέσα από την χρεοκοπία της ΚΥΔΕΠ.

Πέρα από την διαφωνία που μπορεί να έχει κανείς με τον όρο «χρεοκοπία» που εγώ θα προτιμούσα τον όρο «διάλυση»,γιατί ο όρος διάλυση φανερώνει το βίαιο της χρεωκοπίας,και όπως φαίνεται κι από το βιβλίο μόνον ομαλή δεν ήταν η χρεοκοπία της ΚΥΔΕΠ.

Στις 515 σελίδες του βιβλίου παρατίθενται πολλά στοιχεία που ενδιαφέρουν και του ερευνητές αλλά και όλους όσους θα ήθελαν να έχουν μια σφαιρική άποψη για τα γεγονότα της εποχής εκείνης.

Η πολιτική εξουσία δε ήθελε το συνεταιριστικό κίνημα ανεξάρτητο και δυνατό το ήθελε κηδεμονευόμενο και ζήτουλα. Η ΚΥΔΕΠ γιγαντώθηκε και μαζί με αυτήν και οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Πέρα από τα γεγονότα μπορεί κανείς διαβάζοντας και τις σελίδες του βιβλίου του Γ. Δασκάλου να αντιληφθεί και γιατί και ποιοι διέλυσαν την ΚΥΔΕΠ. « Τέσσερα δισεκατομμύρια κιλά σιτηρών δεν αφήνουν να διαχειριστούν από ανίδεους αγρότες. Για την δουλειά αυτοί υπάρχουν ποιο ειδικοί »!!!!

Οφείλω να πω ότι ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής κ.Δασκάλου, έχει έντονα κριτική διάθεση, παραθέτει όλα τα στοιχεία που πάρα πολλά απέκτησε με μεγάλη και επίπονη προσπάθεια και που βοηθούν τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Η κριτική διάθεση του συγγραφέα δεν διακρίνεται από μονομέρεια, αλλά πολλές φορές καταλήγει να γίνεται χιουμοριστική, δείχνοντας έτσι τη « ελαφρότητα » με την οποία αντιμετωπιζόταν η κρίση της ΚΥΔΕΠ και από τα αιρετά της στελέχη αλλά και από την πολιτική ηγεσία. Χαρακτηριστικά είναι αυτά που παρατίθενται από τα πρακτικά της βουλής στις σελίδες 97-102

Το βιβλίο « από την διαρκή ανάπτυξη στην χρεοκοπία της ΚΥΔΕΠ και στην κάμψη της Γεωργίας » για μένα είναι ένα έργο διδακτικό ίσως γιατί διαβάζοντας τις σελίδες του είδα να αναβιώνουν γεγονότα με άλλους βέβαια πρωταγωνιστές αλλά παράλληλες συμπεριφορές.

Πιστευω ότι πρέπει να διαβασθεί από όλους του Διευθυντές των Ενώσεων, από όλους τους προϊσταμένους των δραστηριοτήτων , από όλους όσους ασκούν διαχείριση στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και από όλους όσους ασκούν Διοίκηση στις Οργανώσεις αυτές,και βέβαια από όλους όσους θέλουν να διαμορφώνουν αγροτική πολιτική

Πρέπει να διαβαστεί από όλους αυτούς , πρώτον για να αποφύγουν αυτά που έγιναν στη ΚΥΔΕΠ και δεύτερον για να προβληματισθούν με τις προτάσεις του συγγραφέα που σαν στέλεχος της ΚΥΔΕΠ προβληματίζεται και ανησυχεί, "όλοι γνωρίζουν την κρίση", σημειώνει στην σελ 131, "όλοι βλέπουν το κατρακύλισμα απλά όλοι περιμένουν πότε θα σταματήσει" . Ο ίδιος προσπαθεί με μακροσκελή έκθεση του να ξυπνήσει τους φύλακες.

Επιμένω και προτείνω και πάλι σε όλους τους Διευθυντές και τα στελέχη των Συνεταιριστικών Οργανώσεων να μελετήσουν την πρόταση του συγγραφέα που αφορά την « έξοδο από την κρίση ».

0 Comments: