Monday, February 25, 2008

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΧΟΡΤΕΡΟ

Να μετατραπεί σε κεντρική κρεαταγορά το κρεοσφαγείο της ΕΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ στο Χορτερό

ΑΝΕΣΙΑΔΗΣ Αντώνιος

Με σκοπό την εξυγίανση του τομέα κτηνοτροφίας και κρέατος πριν κάποια

χρόνια είχαμε προτείνει να δημιουργηθεί κεντρική κρεαταγορά στο κρεοσφαγείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν.Σερρών στο Χορτερό Σιδηροκάστρου.

Επανερχόμαστε γιατί το θέμα θα έρθει και πάλι σύντομα στην επικαιρότητα , όχι τόσο για λόγους στήριξης των κτηνοτρόφων ή της υγιεινής σφαγής των ζώων όσο για λόγους διακίνησης και προστασίας της υγείας του καταναλωτή.

Όπως είναι γνωστό η διακίνηση των κρεάτων γίνεται ανεξέλεγκτα αφού όποιος θέλει, όπου θέλει και με όποιο τρόπο θέλει διακινεί τα προϊόντα σφαγής.

Από την ανεξέλεγκτη αυτή διακίνηση επιβαρύνεται τόσο η υγεία όσο και το εισόδημα του καταναλωτή. Τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας της κεντρικής κρεαταγοράς που προτείνουμε είναι:

α) Καθημερινός υγειονομικός έλεγχος των κρεάτων αφού εκεί θα στεγάζεται μόνιμα υπηρεσία του αστυκτηνιατρικού ελέγχου καθημερινώς (προστασία του καταναλωτή)

.

β) Υγειονομικός έλεγχος των μέσων μεταφοράς κρεάτων από την ίδια υπηρεσία (προστασία του καταναλωτή)

.

γ) Αποφυγή έκδοσης εικονικών τιμολογίων αγοράς αφού μόνον το «κρεοσφαγείο» αγοράζει και μόνον το «κρεοσφαγείο» πουλάει (προστασία κτηνοτρόφων).

- Τέρμα λοιπόν στις υπερτιμολογήσεις ή υποτιμολογήσεις

- Τέρμα στην αισχροκέρδεια

- Προστασία των κτηνοτρόφων και της πολιτείας από τους εμπόρους «φαντάσματα»

- Τέρμα στα «βαφτισμένα» κρέατα

Όπως είναι γνωστό το κρεοσφαγείο της ΕΑΣ Ν.Σερρών στο Χορτερό είναι ένα από τα λίγα, για να μην πούμε το μοναδικό, που έχει αυτόν τον άρτιο εξοπλισμό και λειτουργεί με όλους τους κανόνες υγιεινής σφαγής ζώων με ειδικό αριθμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ.

Θεωρούμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση έναντι στον καταναλωτή και στον κτηνοτρόφο να ανοίξει το θέμα της δημιουργίας της κεντρικής κρεαταγοράς στο Χορτερό. Είναι ένα έργο που είναι αναπτυξιακό για τον νομό Σερρών και δεν απαιτούνται και κεφάλαια. Θέληση μόνον χρειάζεται.

Σέρρες 23/2/2006

anesiadis-a.blogspot.com

0 Comments: